Spring naar hoofd-inhoud

Aanbod van taalopleidingen

Agentschap Integratie & Inburgering

Het Agentschap Integratie & Inburgering zoekt samen met je huishoudhulp naar de cursus en de school die het best bij hem/haar past. Bovendien kan je ook bij hen terecht met vragen over Nederlands leren. Het aanbod is gratis. 

Meer info via deze link.

Centra voor Basiseducatie (Ligo)

Ben je op zoek naar lessen Nederlands? Dan kan je steeds terecht bij het Centrum voor Basiseducatie, ook wel Ligo genoemd. De opleiding kan je betalen met opleidingscheques. Voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven in hun eigen taal zijn er aangepaste cursussen (gratis). 

Meer info via deze link.

Centra voor volwassenenonderwijs (CVO)

Lessen volgen bij een CVO is meestal per schooljaar geregeld en geeft vaak de keuze tussen dag- of avondonderwijs. Zoek op ‘NT2’ om taalopleidingen te vinden. Voor een module (120 uur) betaalt de Vlaamse overheid of je huishoudhulp maximum € 100 (cursusmateriaal inbegrepen).

Meer info via deze link.

Ik doe mee

Ikdoemee.be bundelt activiteiten voor wie nieuw is en Nederlands oefent in Vlaanderen en Brussel. Door deel te nemen aan de activiteiten op ikdoemee.be oefent je huishoudhulp Nederlands en bouwt hij/zij een sociaal netwerk uit. Het aanbod is gratis.

Meer info via deze link.

Parlangi

Verbeter je Nederlands door te videochatten met Nederlandstalige mentoren. Er lopen verschillende projecten en deelnemen is gratis.

Meer info via deze link.

VDAB taalopleidingen

De VDAB voorziet heel wat e-learning modules over de Nederlandse taal die gratis gevolgd kunnen worden. Je kan er ook een online taaltest aanvragen.  

Meer info via deze link.

Applicaties en websites

Duolingo

Dit is een populaire taal-leerapplicatie die je huishoudhulp helpt om Nederlands te leren via interactieve oefeningen, quizzen en lessen. De basisversie is gratis, bij de betalende versie zitten er nog extra functies.

Meer info via deze link.

Babbel 

Je huishoudhulp kan op een visuele en auditieve manier Nederlands leren. De applicatie biedt een gratis proefperiode, maar is daarna betalend.

Meer info via deze link.

Deepl

Deepl is naast Google Translate wellicht de meest gekende vertaalapp. De applicatie is gratis.

Meer info via deze link.

FACT

De FACT-tool is een digitaal beeldwoordenboek dat je kan installeren als applicatie op je smartphone. FACT is gratis te downloaden via Play Store of App Store en bevat geen advertenties. De tool is offline bruikbaar en bevat woordenschat specifiek voor de schoonmaak.

Meer info via deze link.

Google Translate

Google Translate is een gratis vertaalapp. Het ondersteunt meer dan 100 talen. 

Meer info via deze link.

Google Lens

Google Lens is een visuele zoekmachine. Je kan informatie opzoeken door simpelweg de camera van je smartphone te richten op objecten, teksten of locaties. Deze app kan bijvoorbeeld een menukaart of de tekst op een verpakking vertalen. De applicatie is gratis.

Meer info via deze link.

Memrise

Memrise maakt gebruik van flashcards en gamification om woordenschat op een leuke en effectieve manier te leren. Je kan hier ook je uitspraak oefenen. Het is gratis, maar een premium-abonnement (betalend) biedt meer opties aan.

Meer info via deze link.

Nedbox

NedBox is een website om Nederlands te oefenen op een leuke manier, namelijk via tv-fragmenten en krantenartikels over heel wat verschillende thema’s. Het aanbod is gratis.

Meer info via deze link.

Taalknoop

Deze applicatie bevat talrijke oefeningen en een reeks teksten met een ingebouwd woordenboek. De site is gratis, maar de bijhorende applicatie is betalend.

Meer info via deze link.

Taalcoaching

Avansa

Avansa creëert een breed gamma aan leerrijke praktijken voor volwassenen. Ze brengen mensen in hun vrije tijd samen en versterken hen, als groep en individu. De opleidingen zijn betalend.

Meer info via deze link.

BLM Genk

BLM werkt aan de maatschappelijke integratie van kansengroepen door het versterken van basiscompetenties in een reële werksituatie en/of vorming. Het aanbod is betalend. 

Meer info via deze link.

Berlitz

De online lessen omvatten een culturele training om ervoor te zorgen dat je huishoudhulp de nieuwe taal effectief kan gebruiken in allerlei sociale en professionele omgevingen. De opleidingen zijn betalend.

Meer info via deze link.

Huis van het Nederlands Brussel

Wil je het Nederlands van je Brusselse huishoudhulpen verbeteren of wil je een taaltraining plannen? Vraag dan gratis advies aan het Huis van het Nederlands Brussel. De cursus Nederlands is betalend.

Meer info via deze link.

Netwerk van de Taalpunten Nederlands in Vlaanderen

De Taalpunten Nederlands ondersteunen nieuwkomers, anderstalige en laaggeletterde volwassenen. Een taalpunt is een specifieke plaats in de bibliotheek voor mensen die Nederlands willen oefenen. Je huishoudhulp vindt er gratis materialen (taalcursussen, spellingsboeken, leesboeken in eenvoudige taal, luisterboeken ...) om Nederlands te leren. In heel wat Taalpunten Nederlands staan computers waar anderstaligen gratis hun Nederlands kunnen oefenen. Daarnaast bieden ze eveneens gratis taalstimulerende activiteiten aan. Meer dan 155 bibliotheken maken intussen deel uit van het netwerk van Taalpunten Nederlands in Vlaanderen.

Via onderstaande link vind je een overzicht van de deelnemende bibliotheken. Surf naar de website van een bibliotheek naar keuze voor specifieke informatie.

Meer info via deze link.

Vokans

Vokans biedt coaching op maat aan om de soft skills, taalcompetenties en communicatievaardigheden van jouw huishoudhulpen te versterken en de onboarding van je huishoudhulpen te ondersteunen.

Job- en taalcoaching is kosteloos voor huishoudhulpen die minder dan 1 jaar in dienst zijn, dankzij financiering vanuit VDAB, de Vlaamse overheid, en/of sectorfondsen. Vokans is actief in heel Vlaanderen en Brussel.

Meer info via deze link.